Podcast i skolan

En unconference på LITS2013 som vi kunde ta del av handlade om podcast. Podcast betyder att man spelar in ett program och delar det på Internet. Podcast liknar ofta ett radioprogram, med musik och snack men det är du som bestämmer vad du fyller det med. Om man använder ett program, som t ex GarageBand, finns möjlighet att lägga in bilder också.

Att jobba med podcast i skolan kan ske på olika sätt. Att eleverna skriver egna berättelser är något man brukar göra på språklektioner. Med podcast kan eleverna spela in ljudböcker med sina berättelser och dela dem med andra. Möjlighet till att använda olika ljudeffekter kan göra berättelsen mer levande. Om man skriver på annat språk än svenska, jobbar man med det skrivna ordet samtidigt som man tränar på uttalet. För SFI-elever kan detta vara ett sätt att träna svenska.

Om man jobbar med ett större projekt i t ex samhällskunskap, så kan man använda podcast för att göra intervjuer med personer utanför skolvärlden för att får eleverna att jobba ute i verkligheten. Det finns flera appar vilka gör det möjligt att spela in podcast enkelt med en mobiltelefon eller iPad. En av dessa appar är Spreaker.

Även vanliga muntliga redovisningar kan med fördel göras som podcast. Man kan låta eleverna lyssna på varandra och lämna feedback. Feedback kan också göras som podcast. Varför inte se det i ett längre perspektiv – låt eleverna från de kommande årskullarna jobba vidare med samma tema och samla podcasten som en lärarresurs. Kanske ett samarbete med en annan skola, från Sverige eller annanstans i världen?

Som lärare kan man göra podcast från sina genomgångar, att spela in ljud kan ibland vara lättare. Tänk att kunna lyssna igen på den spännande diskussionen man hade med sina elever, och dela den med andra.

Skolsnack (http://www.skolsnack.se/) sänder podcast med skola som tema och rekommenderar soundcloud för att dela podcast med eleverna. Soundcloud är en gratistjänst där man kan dela podcasts och musik, och man kan enkelt logga in med sin Google konto. Soundcloud hittar du på soundcloud.com. Att lägga ut sina program på en hemsida är också ett alternativ, då ger man mer möjlighet för lyssnare att lämna feedback i form av kommentarer eller liknande. iTunes är också ett sätt att dela podcast med andra.

podcast2För att få en mer professionell känsla vid inspelningen rekommenderar skolsnack ett par mindre investeringar, nämligen mikrofoner med puffskydd och ett rum med draperier för att förhöja radiokänslan. Man får också tänka på att inte ha långa mellanrum, alltså tysta sekunder mellan snacket. De märks inte när man pratar “live” men kan märkas när man lyssnar på inspelning.

Vill man jobba med ljudet, klippa i det och lägga in effekter, kan man göra det i Garage Band. Det finns även andra program man kan jobba med detta, t ex WavePad. Att kunna klippa ljudet ger möjlighet att klippa bort material man inte vill ha, men en sak måste man tänka på. Om inspelningen görs i en miljö med bakgrundsljud (t ex utomhus när det blåser), så kan det klippta materialet låta konstigt om bakgrundsljudet inte har jämnt flöde.

Podcast är ett verktyg alla kan jobba med och ger stor frihet i innehåll och utformning. Låt tankarna flöda och börja spela in, själv eller med andra.

En podcast, inspelad av Jonas Nilsson, till det här inlägget kan ni lyssna på här: JonasPod  (för att lyssna på filen: högerklicka på den, välj spara länk som, för att ladda ner den till din dator).

Podcasten finns även på soundcloud

4 reaktion på “Podcast i skolan

  1. Pingback: Podcast i skolan | Hld-pedagog

  2. Pingback: Steg 2: podcast, vodcast och screencast | Korseld

  3. Pingback: IKT - helpal | Pearltrees

  4. Pingback: Tala - helpal | Pearltrees

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *