En musiklärares tankar – BETT 2017

Skrivet av Mats Persson

Sista kvällen och det har blivit dags att på något sätt sortera tankarna och sammanfatta veckans händelser. Vilket har satt djupast intryck?
Att vandra runt bland alla montrar på mässan vilket i och för sig är trevligt men som väldigt få innehöll något matnyttigt för en nyhetssökande musiklärare?IMG_5664
Kanske besöket på skolan Bohunt som bl.a. betonar vikten av samarbete vilket eleverna får tillfälle att träna både genom drama och musik? Här fanns det en välutrustad dramasal och två välutrustade musiksalar, en med flera kompletta ensembleutrustningar anslutna och sammankopplade genom mixer vilket gjorde att eleverna utrustade med hörlurar kunde spela tillsammans utan att de olika grupperna störde varandra. I den andra musiksalen fanns ett antal iMac utrustade med diverse musikprogram. Eleverna hade också varsin iPad och med hjälp av GarageBand både skapade de musik och spelade tillsammans. Ett utmärkt exempel både på kombinationen digital teknik/människa och samarbete.
Just detta är också en av grundpelarna i Fredrik Heintz föreläsning om artificiell intelligens. Redan nu ser vi att den analoga och digitala världen går hand i hand och han förutspår att vartannat jobb är automatiserat om 20 år. En spännande utveckling men som också ställer moraliska och etiska dilemman på sin spets. Det datalogiska tänkandet, att förstå hur datorerna kan utvecklas för att förbättra samhället kommer att vara en viktig del i våra elevers utbildning. Jag ser här vikten av att vi är och får vara unika varelser, vara sig vi är tekniker, humanister eller esteter så är vi lika viktiga för att genom samarbete kring digitaliseringen kunna möta framtiden tillsammans.
IMG_5715

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *