Google Summit

Google Summit i regi av LIN Education är ett event som handlar om användande av molntjänster i undervisningen med speciellt fokus på Googles verktyg.

Ross Mahone representant från Google. 2013-11-19 09.28.24
Att gå in i Google-konceptet är att gå utanför klassrummets ramar med öppenhet, nyfikenhet och samverkan. En viktig del som Ross betonar är att våga använda nya verktyg och inte vara rädd för att misslyckas. ”Failure is fantastic as long as you fail fast and move on.”

Beskrivning av Chromebooks i undervisningen.
Ross pratar om fyra S i samband med användande av Chromebooks i undervisningen:
Speed – Simple – Secure – Sharable. De är snabbstartade, enkla, säkra och möjliga att dela mellan flera användare.
Intressant fråga är hur kompensatoriska hjälpmedel kan fungera på Chromebooks. Vad som kommer att vara spännande att följa framöver är hur användandet av Chromebooks i svenska skolor kommer att utvecklas. Kommer vi att se att flera skolor som väljer Chromebooks istället för ”vanliga” datorer.

Edward Jensinger och Joakim Norbäck berättade om Malmös arbete med att införa Google Apps for Education ur ett juridiskt perspektiv. 2013-11-19 11.07.52
På bloggen Edward Jensinger går det att följa Malmös resa mot att kunna få använda Google Apps. En av de viktiga lärdomarna de dragit är att Google och PUL inte är svart eller vitt. Det handlar om värdering, motivering och tydligt syfte. En annan viktig komponent är att tydliggöra vad som ska finnas inom GAFE och vad som ska vara i andra system. Det går en klar gräns mellan det pedagogiska arbetet och myndighetsutövningen.

Du kan se båda föreläsningarna ovan här.

Andreas Ekström, journalist på Sydsvenska dagbladet och författare till boken Google-koden, avslutar dagen med en mycket professionell föreläsning kryddad med humor där han förmedlar en balanserad syn på vad Google egentligen är. Det är ett företag som vi inte kan jämföra med något annat i historien och det gäller att ha en medvetenhet om vad insamlandet och användandet av ”big data” innebär. I vissa sammanhang kan det vara något positivt och i andra sammanhang kan det vara något som vi ställer oss mer tveksamma till. Att ett företag sitter på denna enorma mängd data och kännedom om vårt beteende på internet är inte oproblematiskt, men något som vi alla måste förhålla oss till och vara medvetna om.
Det finns dock skillnader mellan att ha ett privat Google-konto och att använda Google Apps for Education, det kan man läsa ett inlägg om här, skrivet av Edward Jensinger.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *