Veckans tips – QuickTime

Aldrig i mitt liv trodde jag att inspelning på datorn skulle vara så enkelt. Med QuickTime kan man spela in ljud, film eller skärm. Programmet är väldigt enkelt att använda, men ger ändå möjlighet till att variera arbetssätt i klassrummet.

Med ljudinspelning kan eleverna spela in sina gruppdiskussioner eller muntliga redovisningar. Detta ger möjlighet för läraren att lyssna efter lektionen eller att dela bland eleverna så att alla kan lyssna på alla redovisningar. Kanske även använda som undervisnings material till kommande klasser?

Skärminspelning har jag använd mycket för att spela in korta instruktions filmer med förklaringar om hur man kan använda olika datorprogram. Men varför inte låta eleverna spela in instruktionsfilmer för varandra? Eller analysera en bild på skärmen? T ex skulle elever kunna beskriva hur ett vattenkraftverk fungerar med hjälp av skärminspelning.

Skärmavbild 2013-08-22 kl. 13.34.41Från QuickTime kan man dela sina inspelningar genom YouTube eller andra social media. Enkelt att ge tillgång för eleverna och andra.

Programmets enkelhet gör att det är begränsade möjligheter för att redigera filmerna. Vill man jobba med inspelningarna får man använda ett redigeringsprogram. Vill du läsa mer om programmet eller ladda ner det kan du göra det här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *