Veckans tips – Facebook

Skärmavbild 2013-06-12 kl. 14.15.31Facebook har funnits med i många år nu. Det som från början bara var en mötesplats för vänner och bekanta har vuxit upp och öppnar nu möjligheter till kontakt på annat sätt. I skolan finns det flera sätt att använda Facebook. Skolan kan t ex skapa en skolsida på Facebook. Där kan man lämna ut information till eleverna och göra reklam för sina utbildningar.

Som lärare kan man skapa en grupp på Facebook med sina elever. Gruppen kan vara stängd, dvs endast medlemmarna får läsa inlägg, eller offentlig. Gruppen kan användas som kommunikationsyta med eleverna, ett snabbt sätt att möta eleverna på platsen där de ändå befinner sig. Vi IKT-pedagoger använder Facebook för att kommunicera med våra Digitala Coacher.

En grupp kan också skapas för ett grupparbete, diskussionsuppgift eller liknande. Det är enkelt att lägga till dokument, filmer och andra typer av filer om man vill. Att ha en grupp med t ex arbetslaget kan också ge en yta för diskussion och samarbete.

Skärmavbild 2013-06-12 kl. 14.16.52På Facebook finns idag också flera grupper och sidor med olika ämnesinnehåll. Som lärare är jag med flera grupper med pedagogisk inriktning. Några av de är IKT verktyg, Sociala medier i skolan och Flippa klassrummet. Inom grupperna får man massor med tips av andra intresserade av samma ämne, men man kan även ställa frågor till de andra medlemmar. Man får ofta direkt respons.

Facebook finns på www.facebook.com.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *