Programmering

Skrivet av Jesper Holmsten

“Programmering som obligatoriskt ämne? Nej, måste var betydligt bättre att ge eleverna mer engelska eller ett ytterligare modernt språk, något de kan ha användning av!” Efter ha lyssnat till Fredrik Heintz och framförallt ha fått prova att programmera, om än i mycket blygsam omfattning, ser jag lite annorlunda på saken.

FullSizeRender
Första dagens föreläsning/workshop handlade om micro:bit, en mycket oansenlig platt grej som lyste. BBC har tillsammans med ett antal stora företag tagit fram och distribuerat en “grej” som du kan programmera att göra allt från att visa ditt namn till spela musik och känna av om någon går in i ett rum. Tanken är att barn och ungdomar ska lära sig att styra den och själva “uppfinna” användningsområden. Idén bakom skicka ut en micro:bit till alla 9-12 åringar i Storbritannien är att allt mer av vårt samhälle är styrt av datorer och vi behöver lära oss hur vår värld fungerar.
Dag två gjorde vi ett skolbesök och fick pröva på att programmera med hjälp av en app i iPaden. Målgruppen för appen var grundskola, men för mig med mycket blygsam erfarenhet, var även detta en givande upplevelse. I synnerhet som det var elever som undervisade oss och att vi efteråt fick diskutera engelsk och svensk pedagogik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *