Nu går det fort

Skrivet av Jeanette Simson

Nu går det fort! Fortare än fort skulle jag säga.
Om man ska tro Fredrik Heinz så kommer inte dom som är runt 10-årsåldern behöva ta körkort. För när dom är 18 år kommer vi att ha självgående bilar som kommer och hämtar och lämnar oss där vi önskar. Egna bilar kommer att vara “förbjudna”.
Ja, då menar jag att det kommer att gå fort.
Om vi lyckas genomföra detta och ska vår yngre generation klara av att fortsätta utvecklingen i den här takten så menar Fredrik att vi behöver träna dom på:
Problemlösning
Kritiskt tänkande
Samarbete
Kreativitet
Kommunikation
Kombinerat med datorkraft
IMG_0089
Förutom det jag nyss räknade upp behöver eleverna digital kompetens och tänka datologiskt ( lösa problem med hjälp av datorn) när vi går in i 4IR ( fjärde industriella revolutionen). För att lösa problem med datorns hjälp behöver man kunna “…ge  detaljerade instruktioner, bryta ner problem i delar, hitta mönster, skapa abstraktion och designa algoritmer”.
Det kommer bara att finnas enklare och avancerade jobb. Medeljobben kommer att försvinna enligt Fredrik. Så enligt honom kommer hälften av alla jobb som finns idag att försvinna eftersom robotar tar över dom men det kommer nya istället.
Hur ska utbildningssystemet kunna hänga med undrar jag. Fredrik tycker inte att det gör det och jag förstår att han säger så. Vi ska klara av att förbereda våra elever till yrken som ännu inte finns. Det är inte lätt men vi kan förbereda dom på olika sätt utifrån det sätt Fredrik Heinz redogjort för oss.
IMG_0102

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *