Nerds Only

Skrivet av Peter Dahlén
På torsdagen var vi tre kollegor från Kalmarsunds Gymnasieförbund som hade valt spåret Nerds Only som presenterades som: ett spår för dig som älskar hur teknik ger nya möjligheter för lärande. Det handlar om att experimentera, analysera, förstå och hantera teknikens möjligheter.

Huvudföreläsare var Karin Nygårds som framgångsrikt har introducerat programmering för sina elever i grundskolans tidigare år. Vi svängde oss säkert med begrepp som binär kod, Python, Scratch, Kojo och Kodu. Vi talade om booleska uttryck, villkorssatser och iteration.

Karins driv är inspirerande och hennes inställning att alla borde testa programmering har många välgrundade argument. Vi lever i en värld där allt i vår omgivning är programmerat av människor. Vi lär alla barn om atomer och molekyler utan att de senare måste bli kemister. Grunderna i att knacka kod eller att förstå kodning är en viktig kompetens i framtiden.

En MakeyMakey kan du bland annat använda som ett galet instrument eller en udda ”handkontroll” till ditt dataspel.

En MakeyMakey kan du bland annat använda som ett galet instrument eller en udda ”handkontroll” till ditt dataspel.

Under eftermiddagen fick vi arbeta praktiskt med olika tekniska experiment. Vi fick programmera och styra små robotar av ett känt leksaksmärke, spela elektroniska trummor på varandra med hjälp av MaKeyMaKey och styra en Beebot (en leksak som programmeras för att klara att ta sig fram på en hinderbana).

Sammanfattningsvis var det en inspirerande dag även om allt inte var applicerbart för oss i gymnasieskolan. Många av de tekniska produkter vi testade idag kan t. ex. användas i skolans värld som alternativ till att spela brännboll på aktivitetsdagar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *