Ledarspåret

Skrivet av Björn Lekselius
Som inledning på sin första dag fick man som skolledare bege sig till nollmeridianen i Greenwich för att finna en symbolisk nollställning. Vad skulle vi som skolledare göra om vi fick börja om från noll med en helt ny skola? Tanken svindlar, men när vi närmar oss slutet av vistelsen är den inte lika svindlande eftersom frågan är om vi skulle behöva göra så mycket annorlunda?

BL blogg1Först ut bland föreläsarna den första dagen var nämligen Maria Wetterstrand, och när hon berättade om vilka fantastiska möjligheter IT-kunde frigöra var det i mångt och mycket sådant jag kan se idag på Jenny Nyströmsskolan (och övriga skolor inom förbundet också antar jag även om det vore förmätet att yttra sig om något jag inte sett). Samma sak upplevde jag både dag två på BETT-mässan när en föreläsare från Google på berättade om ett lyckat Google appsprojekt på en skola i England och dag tre vid ett studiebesök på Kent College som uteslutande använder Mac och Google Apps. När de beskriver vad de anser vara framgång sätter de ord på vad vi har; vi har de tekniska förutsättningarna och hos våra lärare ser man både vilja och kunskap att använda den nya teknologin för att hjälpa eleverna utvecklas och förberedas för ett samhälle i förändring.

BL blogg2Vi behöver inte nollställas och börja om för att gå vidare. Det handlar istället om var man fäster blicken. Står man vid Queen’s House vid observatoriet i Greenwich och vänder sig om från nollmeridianen så ser man vyn på bilden till höger; det nya som växer fram, inte trots utan genom det gamla. Det finns en stolthet i det som man inte ska underskatta. En stolthet och ett självförtroende över det man gjort och gör som leder till att man får modet att prova nya vägar och gå framåt. Jag hoppas att alla som är här likt mig kan släppa den i media ofta återgivna bilden av en skola i kris. Vi ska istället fokusera på hur mycket bra vi gör och hur långt fram vi är på våra skolor inom förbundet. Där vi står kan vi lugnt möta framtiden med nyfikenhet och våga gå vidare och bli ännu bättre. Det är en spännande resa vi befinner oss på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *