Digitala Coacher

Projektet Digital kompetens omfattar inledningsvis cirka 2 200 elever i årskurs ett och två, som har egen dator i undervisningen. Alla elever erbjöds att söka till att bli Digitala Coacher, där tanken är att de ska kunna stötta andra elever i den digitala utvecklingen.

Fredagen 23 november på Guldfågeln Arena togs ett mycket viktigt steg för den framtida utvecklingen inom Kalmarsunds Gymnasieförbund. Då skedde uppstarten för de drygt 80 elever som sökt till och blivit antagna som Digitala Coacher. De Digitala Coacherna kommer att ha en viktig roll när det gäller utvecklingen av undervisning som integrerar digitala verktyg.

Digitala Coacher i djup koncentration        Foto: Jonas Nilsson

Dagen inleddes med två delar som LIN Education höll i. Tillie Johansson pratade utifrån perspektivet hur man på bästa sätt tar hand om sin dator. Johan Malm förde en diskussion kring vad som verkligen händer och vad som kan hända i undervisningen när alla elever får tillgång till egen dator och hela tiden kan vara uppkopplade mot internet. Detta ställer krav på en förändrad undervisning för att utnyttja dessa verktyg fullt ut. Bland annat framhåll Johan att elever nu kan kräva av sina lärare att de arbetar med formativ bedömning för att öka elevernas måluppfyllelse.

Micke Gunnarsson
Micke Gunnarsson           Foto: Jonas Nilsson

Efter lunch kom Micke Gunnarsson och gav oss en energikick av sällan skådat slag. ”Livet ska vara som ett stort fett Liseberg”. ”Det är smart att leva medan man är vid liv”. På ett enormt underhållande sätt lyckas Micke koppla ihop det allvarliga uppdraget som heter livet med användandet av det som vi i vissa sammanhang fortfarande kallar ”ny” teknik.
Efteråt kan vi konstatera att Micke fick rockstjärnestatus, många var de DC som ville fotas tillsammans med honom. Ett verkligen gott tecken på att det han sagt nått fram till den entusiastiska publiken.

Avslutningsvis träffade de Digitala Coacherna skolvis respektive IKT-pedagog och samtalade kring framtiden på den egna skolan. Som kontaktytor skapades Facebook-grupper både för den stora gruppen Digitala Coacher och för DC på respektiver skola. Dessa kommer att användas för kommunikation och spridande av tips och erfarenheter från undervisningen.

Många var vi som lämnade detta event med glädjen bubblande inom oss. Gemensamt hade vi skapat en dag som blev riktigt riktigt bra. Ett viktigt steg är taget, och detta är bara början.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *